wtorek, 31 stycznia 2017

# 57 - Pływające i tonące jajka - Piątki z eksperymentami

Pod koniec zeszłego roku kupiłam książkę "365 awesome science experiments." Będzie się działo! Książka jest podzielona na kilka działów: astronomia, biologia, chemia, geologia i geografia, fizyka oraz pogoda. Eksperymenty wyglądają na proste, do wykonania z tego, co zazwyczaj ma się w domu lub łatwo jest zdobyć. Takie domowe laboratorium. Nie zajmują za dużo czasu, za to wyglądają ciekawie. Jestem pewna, że Maluchom buzie będą się zacieszać, a oczka błyszczeć z ciekawością przy wykonywaniu większości z nich.






Dzisiaj coś z chemii i znowu z jajem. Eksperyment nr 136. Pływające czy tonące jajko?


 Potrzebne będą:
- 4 szklanki z wodą
- cztery łyżeczki
- mąka
- cukier
- sól
- cztery jajka


Od samego początku mamy dobrą zabawę. Najpierw w wodzie trzeba wymieszać cukier, sól i mąkę. 


W każdej szklance umieszczamy jedno jajko. Jak myślicie, które będzie pływać, a które zatonie? Wcześniej sprawdziliśmy, że wszystkie jajka toną w wodzie - tak jak powinny.


A oto nasze rezultaty:
- w szklance z wodą jajko nurkuje
- w osolonej wodzie jajko pływa
- w słodkiej wodzie też pływa
- w wodzie z mąką jajko utonęło


Początkowo daliśmy mało cukru i jajko utonęło. Jednak później rozpuściliśmy tyle ile się dało i wtedy już pięknie zaczęło pływać.
Dlaczego tak się dzieje? Jajko ma większą gęstość, więc tonie w zwykłej wodzie. Słona czy słodka woda mają większą gęstość niż jajko, dlatego ono pływa. Nie jestem pewna czy gdybyśmy dodali więcej mąki to jajko też by nie pływało. Jednak nasza mieszanina miała mniejszą gęstość, więc jajo utonęło.

Bierzemy udział w projekcie: 






.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz